Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Γιατί η μόδα εμπνέεται από τους εκκεντρικούς

Καθώς περιπλανιόμουν μέσα στο σπίτι όταν δεν είχα τι να κάνω (διότι στις γιορτές, ειδικά των Χριστουγέννων, στο πατρικό σου σπίτι δεν είσαι έξω όλη μέρα όπως το καλοκαιράκι, καθώς κάνει και κρύο) και κοίταζα διάφορα περιοδικά για να περάσει η ώρα, ξεφύλλισα και ένα τεύχος του Harper's Bazaar. Ενώ λοιπόν προσπερνούσα τις γεμάτες σελίδες από τσάντες και διάφορα άλλα γυναικεία αξεσουάρ που δεν με απασχολούν ιδιαίτερα, έπεσε το μάτι μου σε ένα άρθρο ''Γιατί η μόδα εμπνέεται από τους εκκεντρικούς'' το οποίο και μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον και μου κέντρισε την περιέργεια να το διαβάσω. Τώρα θα μου πείτε η περιέργεια σκότωσε την γάτα αλλά εμένα τι με νοιάζει δικιά μου ήταν? Ναι, γελάσαμε πάλι. Συνεχίζω λοιπόν μετά το ευχάριστο διάλλειμα.
Γιατί η μόδα εμπνέεται από άτομα όπως οι Mary-Kate Olsen, Miuccia Prada, Amanda Harlech, Chloe Sevigny κ.ά. ? Μα είναι απλό. Όσο η μόδα πλησιάζει την παγκόσμια ομογενοποίηση, τόσο περισσότερο θα εξαρτάται το μέλλον της από τους αυθεντικούς οραματιστές. Το χειρότερο ντύσιμο είναι αυτό που δείχνει ότι δεν υπάρχουν ή ότι είναι ελάχιστες οι προσωπικές εμπειρίες και απόψεις, ενώ στην ουσία τα ρούχα είναι ο πιο εύκολος τρόπος σύστασης του εαυτού μας με τον υπόλοιπο κόσμο.  Βέβαια όπως έχουμε δει από όλους τους αντι-κομφορμιστές, το να μη συντονίζεσαι με τις κοινωνικές τάσεις είναι δύσκολη δουλειά . Η Chloe Sevigny και η  Mary-Kate Olsen για παράδειγμα το αποδεικνύουν και με το παραπάνω. Αμφότερες ξεκινησαν από τις σελίδες των πιο κακόγουστων αλλά, επιμένοντας στο στυλ τους έχουν δικαιωθεί και θεωρούνται παγκόσμια trendsetters όπου όλοι τις λατρεύουν και εμπνέονται από αυτές. Στην ίδια συνομωταξία περιλαμβάνονται και άνδρες trendsetters όπως ο Lapo Elkann και ο Marc Jacobs. 
Γι'αυτό παιδάκια μου όταν δείτε κάποιον περίεργα ντυμένο στον δρόμο μην βιαστείτε να τον κράξετε. Ίσως είναι πιο καλοντυμένος  και πιο γαμάτος από εσάς.











3 σχόλια: